Acţiuni în vederea perturbării alegerilor prezidenţiale din Rusia se multiplicau vineri, în prima zi a scrutinului. O bombă a explodat, fără să facă victime în faţa unei secţii de votare la Skadovsk.
”Un dispozitiv exploziv improvizat a fost plasat într-o pubelă, în faţa secţiei de votare. A avut loc o detonare, fără victime”, a anunţat pe Telegram Comisia Electorală regională a ocupaţiei ruse.
Potrivit ocupaţiei, forţe ucrainene au bombardat două Comisii Electorale locale, fără să facă victime.
Acest incident este departe de a fi izolat.
La Moscova, o femeie a incendiat o cabină de vot, într-o secţie de votare, potrivit agenţiei ruse de stat de presă RIA Novosti.
”Comisia Electorală de la Moscova a declarat RIA Novosti că activitatea (în biroul de votare) s-a reluat normal după incident”, scrie agenţia rusă.
O înregistrare video difuzată de publicaţia independentă SOTAVision surprinde arestarea unei suspecte, după ce flăcări au fost stinse în secţia de votare.
La Sankt Petersburg, o tânără a încercat să incendieze cu un cocktail Molotov o secţie de votare, a anunţat pe Telegram un reprezentant al Comisiei Electorale locale, Maksim Meiksin.
”O femeie în vârstă de 20 de ani a încercat să arunce un cocktail Molotov în însemnele unei secţii de votare”, situată într-o şcoală, a anunţat el.
”Aceste acţiuni ilegale au fost oprite în mod eficient de către poliţişti. Nimeni nu a fost rănit”, a adăugat el.
De la începutul primei zile de vot, potrivit autorităţilor, cel puţin opt persoane au fost arestate vineri cu privire la degradări în secţii de votare.
Cinci dintre ele au fost ”plasate în detenţie” la Moscova şi în regiunile Voronej, Rostov şi Karaceai-Cerkezia , după ce au stropit cu ”un lichid incolor” buletine de vot depuse în urne, au anunţat în comunicate – separate – forţe de ordine.
O persoană a fost arestată cu privire la faptul că a încercat să dea foc unei urne la Hantî-Mansiisk, în Siberia, iar alta după ce a încercat să aprindă o petardă într-o secţie de votare în regiunea Celiabinsk.
Parchetul din Moscova a avertizat joi împotriva oricărui protest, în contextul în care nicio critică a opoziţiei nu este tolerată în Rusia.
Cu o zi înainte de scrutin, Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, dintre care a petrecut 24 la putere, le-a cerut compatrioţilor săi ”să nu se abată de la cale” în aceste vremuri ”grele”, evocând astfel consecinţele asaltului pe care l-a lansat împotriva Ucrainei în urmă cu peste doi ani.
Preşedintele în exerciţiu înfruntă trei candidaţi fără anvergură, care nu se opun nici ofensivei din Ucraina şi nici represiunii care a eradicat orice opoziţie şi a culminat cu moartea în închisoare, la jumătatea lui februarie, a criticului Kremlinului Aleksei Navalnîi.
Unui opozant care a încercat să candideze în aceste alegeri, Boris Nadejdin, i-a fost respinsă candidatura.
Văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, care s-a angajat să-i continue lupta, le-a cerut ruşilor să protesteze votând cu oricare alt contracandidat al lui Putin, dar nu cu acesta.
Ea le-a cerut ruşilor care susţin opoziţia să se prezinte la secţiile de votare în acelaşi moment – duminică la prânz -, pentru a arăta că sunt numeroşi.