Întâlnirea are loc în contextul în care în ultima perioadă au existat disensiuni între cancelarul german şi preşedintele francez privind problema ajutorului militar oferit Ucrainei de către partenerii internaţionali, potrivit BBC.

Emmanuel Macron a declarat, cu o zi înainte, în cadrul unei conferinţe de presă, că situaţia din Ucraina ameninţă securitatea francezilor şi a tuturor locuitorilor Europei. Totodată, preşedintele francez a afirmat că dacă forţele ruse vor câştiga, securitatea în Europa ,,va fi redusă la zero”.

ULTIMELE ȘTIRI

Activiștii vor să introducă în limba română „X” la finalul cuvintelor. Cum ar suna noile variante

Rată de promovare de peste 60% a probelor de simulare a Bacalaureatului

Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Donald Tusk s-au întâlnit la Berlin pentru discuţii privind sprijinul Ucrainei

ÎCCJ a desemnat judecătorii pentru BEC. Cine sunt aceştia

Vezi mai multe articole din categoria externe

Pe de altă parte, cancelarul Germaniei a refuzat de mai multe ori să trimită rachete cu rază lungă de acţiune Taurus, la cererea Ucrainei, justificând că un asemenea pas ar putea fi interpretat ca o implicare a Germaniei în război.

În acest context, Germania rămâne cea mai mare sursă de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA, notează France24. Premierul polonez Donald Tusk, care s-a alăturat ulterior celor doi lideri la Berlin, a declarat că acum depinde de cele trei ţări ale lor să ,,mobilizeze întreaga Europă” pentru a oferi ajutor Ucrainei.

În ultimele luni, armata ucraineană s-a confruntat cu o lipsă de muniţie pe front, pe măsură ce stocul de armament se micşorează, iar pachetul de asistenţă militară din partea Congresului american, în valoare de 60 de miliarde de dolari, este blocat de republicani în Camera Reprezentanţilor.