Floarea-de-colț care mai este numită floarea-reginei sau floare de piatră face parte din familia Asteraceae. Floarea alpină iconică a fost asociată cu romantismul alpin pentru că aceasta crește la înălțimi de 1800 până la 3000 de metri. Originară în Asia Centrală și de Est, aceasta mai poate fi găsită în Munții Alpi, Carpați dar și în unele regiuni ale Europei de Est.
O legendă din zona Munților Alpi spune că floarea de colt s-ar fi născut în Paradis, dintr-un fulg de lână căzut pe pământ atunci când Fecioara Maria ar fi adormit, în timp ce torcea. Flugul de lână ar fi ajuns pe vârful unui munte, unde s-a transformat în frumoasa floare de colț. Se mai spune că florile de colț ar fi răsărit din lacrimile unei Crăiese care își plângea iubitul ucis din gelozie de către un servitor.
Floarea de colt este asociată cu puritatea, curajul și iubirea adevărată.
Se mai povestește despre un tânăr care urca pe munți să culeagă ierburi și să vâneze marmote. Dar tânărul nu s-a mai întors și soția lui a plecat în căutarea lui. Soția și-a găsit iubitul înghețat și cum nu putea să se apropie de el s-a pus pe plans și la rugat pe Dumnezeu permisiunea de a rămâne acolo pentru totdeauna lângă dragostea ei. Așa a fost transformată în Floarea e Colț.
Floarea Împăraților și Regilor a mai fost asociată cu Steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi spre locul nașterii lui Iisus Hristos
Aceasta a stat o clipă deasupra Betleemului iar după a decis să se odihnescă în Munții Bucegi. Când a căzut din cer aceasta s-a desfăcut pe stânci în mii de bucăți. Așa s-au născut florile de colt, protejate încă din 1933 la noi în țară.
În culturile alpine, floarea este considerată un simbol al inaccesibilității, iar culegerea ei a fost privită ca un act de curaj și devoțiune.
Spiritul neînvins al florii de colt a fost asociată cu identitatea națională a Austriei și Elveției, un simbol al tradițiilor montane.