Problema prezenței soldaților NATO pe teritoriul Ucrainei revine în discuție. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul polonez de Externe a declarat că „personal militar ce aparține Alianței se află deja în Ucraina”.
El n-a precizat însă la ce țări se referă și care e scopul acestor trupe în țara vecină.
Pe de altă parte, șeful NATO s-a delimitat de afirmaţiile de acest fel, făcute recent și de preşedintele francez Emmanuel Macron.
Furtuna stârnită în urmă cu trei săptămâni de președintele francez Emanuel Macron continuă să facă valuri. În urma summitului de la Paris, el a declarat că trimiterea de trupe NATO în Ucraina, în viitor, nu ar trebui „exclusă”.
„Câtă vreme Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne pe teritoriul francez”, a punctat, luni, președintele ucrainean Volodimir Zenenski. În schimb, el a amintit încă o dată că ucrainenii aproape că au ajuns să lupte cu mâinile goale.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Trupele stabilizează acum pozițiile pe front. Și o fac în ciuda faptului că aprovizionarea de la partenerii noștri rămâne semnificativ limitată. Sunt recunoscător fiecărui soldat și comandant, tuturor războinicilor noștri care ne asigură apărarea și operațiunile noastre din prima linie cu puterea și rezistența lor.”
Inclusiv șeful CIA a făcut apel în fața Congresului american cu privire la nevoia urgentă de a trimite ajutoare Ucrainei.
William Burns, director CIA: „Este posibil ca Ucraina să piardă teren și probabil vorbim de un teritoriu semnificativ în 2024. Vedeți bătălia Avdiivka, unde forțele ucraiene au fost forțate să se retragă în grabă. Fără asistență suplimentară, în 2024, veți vedea mai multe ‘Avdiivka’. Iar asta ar fi o greșeală imensă, istorică”.
În acest context, după o vizită controversată în Statele Unite, acasă la fostul președinte Donald Trump, premierul Ungariei, Viktor Orban, a venit și cu o concluzie a discuțiilor. Trump „nu va da niciun bănuț” Ucrainei dacă revine la Casa Albă, a declarat Orban pentru o televiziune din Ungaria.
El susține cu cinism că astfel, inevitabil, conflictul se va încheia, deoarece Kievul nu poate rezista în fața armatei ruse fără ajutor. De-a lungul celor doi ani de război, Viktor Orban a criticat sancţiunile UE împotriva Rusiei şi a întârziat adoptarea unui ajutor din partea Uniunii, pentru Ucraina, în valoare de 50 miliarde de euro.
În același timp, autoritățile de la Kiev au criticat apelul la negocieri cu Rusia, lansat de Papa Francisc. Într-un interviu difuzat de televiziunea elvețiană de stat, suveranul pontif a sugerat că Ucraina ar trebui să ridice steagul alb și să înceapă negocierile. Ministrul ucrainean de Externe a spus însă că țara sa nu va ridica alt steag decât pe cel național în fața agresiunii rusești.