Diviziunile dintre președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au ieșit la iveală în timpul interviurilor acordate în weekend în legătură cu războiul purtat de Israel împotriva Hamas în Gaza.

Netanyahu a declarat că va continua ofensiva militară la Rafah, unde se adăpostesc 1,5 milioane de palestinieni strămutați, deși nu a oferit un calendar. Mai mulți oficiali israelieni au declarat că ofensiva nu este iminentă.

Comentariile liderului israelian vin în contextul în care începe Ramadanul și negocierile de încetare a focului stagnează. Biden, în remarcile de luni, care marchează începutul lunii sfinte islamice, a declarat că criza umanitară din Gaza este „în prim-plan”.

Foametea este iminentă în nordul Fâșiei Gaza dacă volumul ajutoarelor care intră în enclavă nu va crește „exponențial”, a declarat luni directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM), Cindy McCain.

„În acest moment, PAM este foarte îngrijorat de condițiile umanitare din Gaza, în special din nordul acesteia, care se află în pragul unei catastrofe umanitare”, a declarat McCain la o conferință de presă organizată la Roma cu ocazia lansării inițiativei „Hrană pentru Gaza”.

Ajutorul livrat sub formă de parașutări aeriene nu va atinge niciodată volumul necesar, a subliniat McCain. „Accesul rutier și utilizarea porturilor și a punctelor de trecere existente este singura modalitate de a face să ajungă ajutorul în Gaza la nivelul necesar acum”, a spus McCain, adăugând că este nevoie de 300 de camioane cu alimente pentru a intra în fiecare zi.

PAM a fost „forțat” să întrerupă temporar livrările de ajutoare în nordul țării la 20 februarie din cauza unor probleme de siguranță și a prăbușirii legii și ordinii publice, a mai spus McCain. Dar programul „nu lasă nimic neatins în eforturile noastre de a face să ajungă suficiente ajutoare alimentare la oameni”, a adăugat ea.

Citește și