Declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit cărora ”nu poate fi exclusă” o trimitere a unor trupe la sol din Occident în Ucraina”Este un semnal bun”, declară AFP Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Podoliak recunoaşte că această opţiune este, în acest stadiu, ”doar o propunere de discuţie”.
Însă, subliniază el, această ”declaraţie a preşedintelui francez mută, în mod clar, discuţia la alt nivel”, subliniază Podoliak.
Declarațiile sale vin în pofida opoziţiei imediate exprimate de numeroase ţări, inclusiv de către Statele Unite, relatează AFP.
Emmanuel Macron a declarat că NU exclude ca pe viitor să fie trimise trupe occidentale pe frontul din vecini. 12 ore mai târziu, cancelarul german l-a contrazis. Imediat au venit declarații similare din Cehia, Polonia, Marea Britanie, Comisia Europeană și NATONATORusia
Liderul francez are totuși argumentele sale când declară că nimic nu e exclus.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Mulți dintre cei care spun astăzi „niciodată, niciodată” sunt aceiași care spuneau, cu 2 ani în urmă, „nu le vom da niciodată tancuri, avioane, rachete cu rază lungă”. Vă amintesc, în urmă cu 2 ani, mulți dintre cei care s-au adunat astăzi la această masă propuneau să oferim Ucrainei saci de dormit și căști”.
SPIONAJUL UCRAINEAN ACUZĂ MOSCOVA DE O ”DEZINFORMARE”
Mai multe servicii ucrainene de informaţii acuză marţi Rusia
Moscova a lansat ”un plan de sabotaj, de operaţiuni de informaţii şi de provocări”, cu scopul de a ”reduce susţinerea” Kievului de către Occident.
”Principalele obiective ale inamicului sunt să perturbe mobilizarea ucraineană, să răspândească dezinformarea cu privire la incapacitatea Ucrainei de a învinge, să creeze şi să răspândească informaţii false despre o «oboseală a Ucrainei» în rândul partenerilor şi aliaţilor noştri”, acuză aceste structuri.
Moscova încearcă, astfel, să-i ”demoralizeze pe ucraineni, să semene panică în rândul populaţiei, să sape o prăpastie între militari şi civili” şi să organizeze un val de proteste antiguvernamentale, acuză spionajul ucrainean.
Ele estimează că această ”operaţiune specială” urmează ”să atingă punctul culminant în (perioada) martie-mai”.
Ea vizează ”să pună sub semnul întrebării legitimitatea” lui Volodimir Zelenski, ales în 2019 într-un mandat de cinci ani care se încheie teoretic în primăvară.
Constituţia ucraineană interzice să se organizeze alegeri în timpul legii marţiale, care se află în vigoare în Ucraina
”Potrivit planului inamic, aflat în curs din prima jumătate a lui iunie, situaţia în ţara noastră va fi destabilizată”, iar RusiaUcraina
”LUPTE VIOLENTE” ÎN APROPIERE DE CEASIV IAR
”Lupte violente” se desfăşurau marţi în apropiere de oraşul Ceasiv Iar, un oraş-cheie situat în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, către care armata rusă ”încearcă activ să avanseze”, a anunţat armata ucraineană.
O eventuală cucerire a acestui oraş, aproape pustiu, le-ar putea permite forţelor ruse să-şi intensifice cu un nivel atacurile la Hramatorsk – ultimul oraş mare controlat în Donbas de Kiev, vizat tot mai frecvent în bombardamente ruseşti.
”Inamicul încearcă în mod activ să avanseze către Ceasiv Iar. Mai ales în apropiere de Ivanivske şi de Bogdanivka, unde se desfăşoară lupte violente la periferie”, a anunţat la televiziune un purtător de cuvânt al armatei în această zonă, Ilia Ievlaş.
Armata rusă ”trimite rezerve şi încearcă să-şi consolideze trupele cu unităţi de asalt”, anunţă el.
Ceasiv Iar – în care au mai rămas aproximativ 100 dintre cei 12.000 de locuitori dinainte de război – este bombardat cu regularitate de către forţele ruse, iar numeroase clădiri au fost distruse.
Această localitate se află la aproximativ 25 de kilometri de Hramatorsk, centrul administrativ al regiunii ucrainene Doneţk, a cărei cea mai mare parte este ocupată de către Rusia