Joe Biden l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că „rănește Israelul”.

Vicepreședintele Kamala Harris a descris condițiile din Gaza drept „inumane”.

Biden a confirmat în discursul de săptămâna aceasta privind Starea Uniunii că Administrația va construi un port temporar în Gaza pentru a oferi ajutor umanitar.

Joe Biden l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că „rănește Israelul” prin tratamentul cabinetului său față de palestinieni, însă a adăugat că SUA nu vor seta „o linie roșie” pentru a limita acțiunile sale împotriva Hamas, scrie Financial Times.

Președintele SUA a declarat într-un interviu cu MSNBC că „nu va renunța” la posibilitatea de a obține o încetare a focului înainte de Ramadan, care începe luni. Directorul CIA William Burns încă se afla în regiune.

Biden a spus că premierul israelian „are dreptul să apere Israelul și are dreptul să continue lupta cu Hamas, dar trebuie cu orice preț să acorde mai multă atenție oamenilor nevinovați care-și pierd viața”.

„În opinia mea, Netanyahu mai mult rănește Israelul, decât să-l ajute”, a spus Biden, referindu-se la tratamentul față de palestinieni, reiterând că vrea să vadă „o încetare a focului”.

Întrebat care ar fi „linia sa roșie” față de Netanyahu, Biden a zis: „Apărarea Israelului este în continuare vitală. Deci nu există o linie roșie”.

Cu toate acestea, președintele SUA a sugerat că invazia planificată de către Israel a Rafah, ultimul centru de populație rămas în sudul Gaza pe care Forțele de Apărare Israelului nu l-au ocupat încă, ar încorda și mai mult relațiile dintre Washington și cabinetul israelian de război.

Întrebat duminică despre criticile lui Biden, Netanyahu a spus că majoritatea israelienilor i-au susținut politicile de a încerca să distrugă batalioanele rămase ale Hamas, opunându-se întoarcerii Autorității Palestiniene din Cisiordania pentru a guverna Gaza.

„Majoritatea israelienilor înțeleg că, dacă nu facem asta, masacrul din 7 octombrie se va repeta”, a adăugat Netanyahu într-un interviu pentru Politico și publicațiile germane BILD și Welt.

Răspunsul Israelului la atacul Hamas din 7 octombrie, în care 1.200 de israelieni au fost uciși, a dus la o criză umanitară în Gaza și a declanșat tensiuni tot mai mari între Israel și SUA și Europa.

Biden a confirmat în discursul de săptămâna aceasta privind Starea Uniunii că Administrația va construi un port temporar în Gaza pentru a oferi ajutor umanitar, după ce Israelul a restricționat livrările de alimente, apă, medicamente și alte asistențe către populația de 2,3 milioane din Gaza.

Vicepreședintele Kamala Harris a descris condițiile din Gaza drept „inumane”.

Numărul în creștere a morților civili și condițiile îngrozitoare din Gaza au fost o sursă de frustrare tot mai mare pentru președintele SUA. De asemenea, a condus la critici la adresa Administrației Biden, inclusiv din partea Partidului Democrat.

Președintele SUA a reiterat și condițiile în care ar putea avea loc un acord de încetare a focului, spunând că dorește să vadă „un schimb major de prizonieri pentru o perioadă de șase săptămâni” și că nu ar trebui să se întâmple „nimic în timpul Ramadanului”.

Citește și