Joe Biden a emis cea mai dură critică de până acum față de Benjamin Netanyahu, dar până când nu își susține cuvintele cu o acțiune fermă, acestea sunt doar vorbe goale, susține analistul Sky News Dominic Waghorn.
Președintele SUA l-a acuzat pe Netanyahu că „a rănit Israelul mai mult decât l-a ajutat”, critici care se adaugă la comentarii mai colorate pe care se spune că le-a folosit în privat.
Dar criticii spun că sunt doar vorbe goale și Israelul nu ascultă. Guvernul Netanyahu încă vorbește despre lansarea ofensivei militare în Rafah și a anunțat planuri pentru alte mii de case de coloniști în Cisiordania ocupată împotriva majorității interpretărilor dreptului internațional.
„El are dreptul să apere Israelul”, a spus aseară Biden despre politica prim-ministrului israelian în Gaza, „un drept de a continua să urmărească Hamas, dar trebuie, trebuie, trebuie să acorde mai multă atenție vieților inocente”.
Politica lui Netanyahu în Gaza, a spus el, este „contrară cu ceea ce reprezintă Israelul. Cred că este o mare greșeală și vreau să văd o încetare a focului”.
Dar, spre deosebire de președinții anteriori ai SUA, Biden refuză să ia măsuri pentru a întări această retorică și a-și forța aliatul rebel să se conformeze.
Ronald Reagan nu a avut astfel de rețineri în momentele de dezacord cu Israelul, suspendând livrarea avioanelor de luptă și lăsând să treacă 21 de rezoluții ONU care criticau Israelul în timpul mandatului său.
George Bush Snr a permis ca refuzul ajutorului acordat Israelului să fie folosit ca presiune diplomatică și a permis, de asemenea, să treacă la ONU măsurile percepute ca anti-israeliene.
Biden poate avea mari neclarități cu privire la ofensiva Israelului în Gaza, dar nu a lăsat să treacă o singură rezoluție a ONU care să o cenzureze. Și continuă să aprobe furnizarea de cantități substanțiale de armament american pentru a susține aceeași ofensivă, în mijlocul opoziției tot mai mari din partea membrilor propriului său partid de pe Capitol Hill.