Un document de lucru al NBER a constatat că frații mai mari au avut tendința de a câștiga mai mulți bani decât frații mai mici.
Ratele mai mari de spitalizare în rândul fraților mai tineri ar putea afecta veniturile lor viitoare.
Cercetările anterioare au documentat o tendință similară în ceea ce privește câștigurile și rezultatele fraților.
De ani de zile, cercetătorii au constatat că cel mai mare copil are tendința de a câștiga mai mulți bani și de a obține rezultate mai bune la testele cognitive decât frații mai mici. Cu toate acestea, experții nu au fost de acord cu privire la factorii care sunt cei mai importanți factori care determină această tendință, scrie Business Insider.
Într-un document de lucru publicat de National Bureau of Economic Research, autorii au descoperit că un factor cheie îi reține pe frații mai mici: Aceștia erau mai predispuși să se îmbolnăvească în copilărie.
După ce au examinat datele privind frații în Danemarca între 1981 și 2017, cercetătorii au descoperit că frații mai mici aveau de două până la trei ori mai multe șanse decât frații lor mai mari să fie spitalizați pentru afecțiuni respiratorii în primul an de viață. Disparitatea a fost cea mai mare atunci când cel de-al doilea copil născut s-a născut toamna sau iarna – când bolile respiratorii sunt mai frecvente – și când frații erau mai apropiați ca vârstă.
„Credem că aceste tipare se explică prin faptul că bebelușii cu frați mai mari sunt mai expuși la virusuri – datorită fratelui mai mare, care se află adesea în îngrijirea copiilor în grup și aduce acasă viruși”, a declarat pentru Business Insider, prin e-mail, N. Meltem Daysal, profesor asociat la Departamentul de Economie al Universității din Copenhaga și unul dintre autorii lucrării.
Daysal a declarat că studiile efectuate în diferite țări și contexte au coroborat ideea că frații mai mari tind să aibă mai multă educație și succes economic decât frații lor mai mici.
De exemplu, un studiu realizat pe bărbați norvegieni publicat în 2007 a constatat că diferența medie de IQ între primul și al doilea copil născut a fost de aproximativ 3 puncte – și că aceasta s-a tradus printr-o diferență de aproximativ 2% în ceea ce privește câștigurile anuale. Un sondaj Career Builder realizat în 2011 în rândul adulților din SUA a constatat că primul copil născut era cel mai probabil să aibă un salariu cu șase cifre.
„Copiii întâi născuți se descurcă mai bine la capitolul educație, la capitolul câștiguri”, a declarat pentru Marketplace în 2018 Sandra Black, profesor de economie la Universitatea Columbia, care a efectuat cercetări pe această temă. „Și ceea ce vedem, de asemenea, este că există un model în scădere în funcție de ordinea nașterii. Deci al doilea născut se descurcă puțin mai rău decât primul născut, al treilea născut se descurcă puțin mai rău.”
Unii cercetători au respins anumite constatări. O lucrare din 2015, de exemplu, a constatat că diferențele de IQ și de personalitate între frați erau extrem de mici. O probabilitate mai mare de boli respiratorii în copilărie în rândul fraților mai mici este departe de a fi singura explicație pe care experții au invocat-o pentru disparitatea rezultatelor.
Citește și