Oamenii de știință au dezvoltat modele mici, dar complexe de organe umane din celulele fătului vii, pentru prima data.
Acești organoizi nu sunt replici complete ale organelor, dar sunt suficient de aproape de adevăr încât pot fi utilizați pentru a studia bolile.
Organoizii pulmonari, renali și intestinali au fost cultivați din celule stem vii din lichidul amniotic.
Oamenii de știință au dezvoltat modele mici, dar complexe de organe umane din celulele fătului vii, pentru prima dată, oferind experților o nouă perspectivă asupra dezvoltării noastre și a potențialelor tratamente pentru malformații în uter, conform Science Alert.
Acești organoizi nu sunt replici complete ale organelor, dar sunt suficient de aproape de adevăr încât pot fi utilizați pentru a studia bolile și alte aspecte ale biologiei umane care sunt greu de investigat la oamenii vii.
Într-un nou studiu efectuat de o echipă internațională de cercetători, organoizii pulmonari, renali și intestinali au fost cultivați din celule stem vii din lichidul amniotic. Acest fluid ajută la protejarea bebelușului în creștere și la hrănirea acestuia cu nutrienți, luat de la mamă, fără a-i afecta copilul, ca parte a testelor de sarcină regulate.
„Organoizii pe care i-am creat din celulele lichidului amniotic prezintă multe dintre funcțiile țesuturilor pe care le reprezintă, inclusiv expresia genelor și proteinelor”, spune biologul Mattia Gerli, de la University College London (UCL) din Marea Britanie. „Ne vor permite să studiem ceea ce se întâmplă în timpul dezvoltării atât în sănătate, cât și în boală, ceea ce este ceva ce nu a fost posibil înainte”.
Organoizii au fost cultivați anterior din celulele fetușilor fără puls, ceea ce vine cu preocupări etice și restricții stricte de reglementare. Ele pot fi cultivate și din celule stem adulte, dar acest lucru este mult mai târziu în dezvoltarea organismului.
Ceea ce le oferă noul țesut oamenilor de știință este o modalitate de a studia problemele din uter, cu multe săptămâni înainte de nașterea copilului. Va fi nevoie de multe studii suplimentare pentru a ajunge la această etapă, dar este ceva ce suntem acum mai aproape de a face.
Citește și