Denumit SynBio Timișoara, hackathon-ul este sincronizat și conectat cu un eveniment global, organizat online de către iGEM.
Evenimentul va reuni circa 90 de participanți, liceeni, studenți și profesioniști activi în domenii diverse.
Organizatorii evenimentului local vor oferi participanților la eveniment un punct de intrare pe o traiectorie intensă de învățare a biologiei sintetice.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”, BioCoderDojo Timișoara, Asociația One Source și Asociația OncoGen, cu sprijinul Societăților Antreprenoriale Studențești din centrul universitar Timișoara, organizează în weekend-ul 8-10 martie, primul hackathon în domeniul biologiei sintetice din România.
Denumit SynBio Timișoara, hackathon-ul este sincronizat și conectat cu un eveniment global, organizat online de către iGEM (International Genetically Engineered Machines) o comunitate care derulează de 20 de ani activități educaționale, de cercetare și antreprenoriat în biologia sintetică, un domeniu multidisciplinar, aflat la intersecția științelor vieții, tehnologiei informației și diverselor ramuri inginerești, care urmărește dezvoltarea de noi componente biologice, agregarea acestora în dispozitive și sisteme integrabile în celule sau organisme existente în natură sau crearea unor noi sisteme și organisme capabile să îndeplinească funcții noi, contribuind la atingerea unor scopuri benefice pentru umanitate.
Evenimentul va reuni circa 90 de participanți, liceeni, studenți și profesioniști activi în domenii diverse, din România dar și din Serbia, Moldova, Ucraina sau Tanzania, care, pe parcursul celor trei zile, vor putea urmări prezentări transmise live susținute de experți recunoscuți din domeniu (prof. George Church sau prof. Pamela Silver de la Universitatea Harvard), vor participa la workshop-uri online care tratează teme legate de modalitățile de valorificare antreprenorială a rezultatelor activităților de cercetare științifică, vor putea interacționa cu 400 de alți tineri din întreaga lume care explorează domeniul biologiei sintetice, fiind sprijiniți de mentori aflați la locația evenimentului sau care intervin online să creeze echipe locale sau distribuite, în vederea identificării de idei și dezvoltării de concepte de proiect cu care să se înscrie fie într-o competiție locală fie în cea globală.
Deoarece România se află la început de drum în domeniul biologiei sintetice, organizatorii evenimentului local vor oferi participanților la eveniment un punct de intrare pe o traiectorie intensă de învățare a biologiei sintetice, oportunitatea de a întâlni la locație sau online experți naționali și internaționali din domenii relevante, de a efectua vizite ghidate în laboratoare și de a se întâlniri cu cercetători timișoreni activi în domeniul științelor vieții, dar și prilejul de a afla de ce, iGEM, ca și comunitate, este cunoscută ca fiind „Inima Biologiei Sintetice”.
În urma evenimentului, organizatorii vor să identifice dintre participanți viitorii membri ai echipelor de liceeni și studenți care vor reprezenta Timișoara și România la competiția iGEM, în anul 2024, dar și să pună bazele unui ecosistem local și național de biologie sintetică.
Citește și