Ca să nu piardă fondurile europene, România vrea să convingă oficialii de la Bruxelles să ne ofere o păsuire de încă trei-patru ani până va reduce prăpastia dintre cheltuieli și venituri.
Surse politice spun că guvernul mizează în negocieri pe faptul că și alte țări au deficite excesive, precum Polonia, Italia și Franța. Specialiștii europeneni au avertizat țara noastră să ia măsuri urgente, dar politicienii coaliției nu vor să audă de tăieri în an electoral.
România are nevoie de un nou acord cu Comisia Europeană pentru deficitul bugetar, spune premierul. Asta după ce, din 2019 și până acum, statul a cheltuit mult peste venituri. Cu alte cuvinte a avut deficit bugetar. Diferența a fost acoperită din împrumuturi.
Anul trecut, deficitul a fost de 90 de miliarde de lei, însemnând 5,7% din Produsul Intern Brut, aproape dublu față de limita impusă de regulile Uniunii Europene.
Pentru că anul acesta am putea vorbi de un gol în buget chiar mai mare de atât, Guvernul vrea să obțină de la Bruxelles o păsuire de trei-patru ani, începând cu 2025. Abia după să ne întoarcem la un deficit de sub 3%, cât cer regulile europene, spun surse politice. Argumentul ar fi că și alte țări, din diferite motive, trec prin situații similare și vor face presiuni și ele pentru indulgență pe mai mulți ani.
În 2023, Italia a avut un deficit de peste 7%, Polonia și Franța, de peste 5%, iar Spania a depășit 4%.
Ministrul finanțelor a anunțat că ar fi nevoie chiar de 7 ani pentru a scădea deficitul. Iar în acest an electoral, riscul de derapaje în cheltuieli e și mai mare, spun economiștii.
Daniel Dăianu, președintele consiliului fiscal: „Evaluarea noastră este de peste 6% pentru că anul acesta avem și impactul începutului aplicării noii reforme a pensiilor, un impact sever”.
13 state din Uniune ar putea fi vizate de procedura de deficit excesiv, situație în care noi ne aflăm deja. Asta înseamnă că atât România, cât și celelalte state cu probleme de deficit sunt pasibile de sancțiuni din partea Comisiei Europene, inclusiv de blocarea unor fonduri europene.
Dacă se va ajunge la păsuiri în loc de sancțiuni, acordarea lor va fi condiționată. Țările vizate ar trebui să reducă anual deficitele, constant să facă reforme și investiții. O decizie finală va fi luată în toamnă, după instalarea în funcție a noilor comisari europeni.