Patru anchete se desfășoară în paralel în cazul morților suspecte de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală. Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru omor și fac audieri.

Ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la această unitatea sanitară, iar Colegiul Medicilor din București s-a autosesizat. Și conducerea spitalului face propria anchetă.

Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru omor și au început să audieze angajați ai Spitalului Sfântul Pantelimon după ce directorul de îngrijiri medicale a făcut public un mesaj primit de la o asistentă: „20 de pacienți ar fi decedat în cadrul secției ATI, într-un interval foarte scurt, prin administrarea incorectă a unui medicament. Vă rog să luați măsurile legale”.

Două asistente medicale și directorul de îngrijiri al Spitalului Sfântul Pantelimon au fost audiați.

În paralel cu ancheta penală, mai multe verificări au fost declanșate la instituția medicală.

Dr. Bogdan Socea, managerul Spitalului Sf. Pantelimon: „Până în momentul de față, din analiza preliminară nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secția ATI. Comisia internă s-a constitutit, analizează situația, miercuri vom avea raportul final”.

Ministrul Sănătății a mers la unitatea medicală, iar corpul de control al ministerului a început ancheta.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Se iau note de informare din partea personalului care lucrează în secție și se lucrează și cu comisia de investigații interne a spitalului. Nu sunt elemente care să susțină aceste acuzații, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigația”.

Și Colegiul Medicilor face propriile investigații.

Conform plângerii, decesul pacienților ar fi fost provocat de diminuarea dozei de noradrenalină. Este un tratament care se administrează intravenos, într-o perfuzie continuă, și care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Medicul stabilește concentrația și ritmul de administrare.

Responsabilii au verificat stocurile acestui medicament și au constatat că sunt suficiente fiole de noradrenalină. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate să spună că tratamentul a fost modificat pentru că nu există substanța îndeajuns.

Asistenta susține că medicii ar fi oprit tratamentul care îi ținea în viață pe cei 20 de pacienți ca să elibereze paturile din secția ATI.

Directorul spune că, deși de la începutul anului au avut în permanență secția plină de pacienți, au găsit soluții pentru a le acorda îngrijiri medicale celor aflați în stare gravă.

Dr. Fiorella Mitoiu, purtător de cuvânt Spitalul Sf. Pantelimon: „În momentul de față se află pacient internat la ATI care este fizic la UPU. Adică locuri nu prea sunt. Nu”.

Reporter: Cât stă un pacient în medie la ATI?

Dr. Bogdan Socea, managerul Spitalului Sf. Pantelimon: „Depinde de patologie, începând de la 48 de ore până la 2-3 luni. Am avut situații în care au stat peste 10 zile în Unitatea de Primiri Urgente”.

În perioada 4-7 aprilie, în care asistenta medicală acuza că ar fi murit prea mulți pacienți, au fost de gardă cel puțin 8 medici.

Reprezentanții spitalului iau în calcul și un conflict din spital, apărut în urma unor schimbări din secția de ATI.

Dr. Toni Popescu, lider de sindicat Sf. Pantelimon: „Am surse care spun că asistentele sunt sub presiunea și hărțuirea fostei șefe de la ATI. Non-stop, acuzațiile la adresa medicilor evident sunt aberante și grave. Directoarea de îngrijiri are probabil o diplomă de asistentă. Nu poți să vorbești, să faci asemenea afirmații. Te-a sunat o asistentă, este o prostie, de 18 zile stau în Terapie”.

Pe de altă parte, trebuie lămurite conflictele interne care sunt în secția de ATI. Joi, fosta șefă a secției, medicul Elena Voicu, i-a trimis o scrisoare ministrului Sănătății în care se plângea de o atitudine necorespunzătoare a managerului unității sanitare și a directorului medical și vorbea despre faptul că și-ar dori să ocupe din nou funcția de șefă de secție prin concurs, însă nu făcea nicio referire la decesele menționate mai sus.

Medicul Elena Voicu spune că nu știe nimic despre această situație, că dânsa nu a oprit tratamentele pacienților și nu știe ca vreun alt coleg să fi făcut acest lucru.

Actuala șefă a secției de ATI spune că nu consideră că vreun angajat ar fi capabil să facă rău intenționat pacienților.