După 8 ani de blocaj politic, Parlamentul European a luat o decizie în ceea ce privește politica de migrație.

Votul vine într-un moment critic, având în vedere creșterea fluxurilor de migranți din ultimii ani, în special din regiunea Africii de Nord.

La Bruxelles se vorbește de încă o zi istorică. Eurodeputații au adoptat 10 acte legislative care impun o abordare unitară a migrației la nivelul statelor membre.

De exemplu, cererile de azil vor fi examinate mai rapid, astfel încât returnările să fie mai eficiente. S-a instituit mecanismul de solidaritate. Adică, dacă o țară se confruntă cu o creștere bruscă a numărului de migranți, poate primi ajutor din partea statelor membre.

Acestea au la dispoziție trei opțiuni. Fie primesc solicitanți de azil, cel puțin 30.000 de persoane, fie contribuie financiar cu minim 600 de milioane de euro sau oferă sprijin operațional și tehnic.

Cifrele nu sunt bătute în cuie. Comisia va calcula contribuția fiecărei țări, în funcție de PIB și de numărul de locuitori. În plus, la granițe se vor construi centre de primire pentru persoanele cu șanse reduse să primească azil, vorbim de 30.000 de locuri la nivelul Uniunii Europene.

Va fi actualizat și regulamentul Eurodac- este o bază de date, vor fi colectate date suplimentare atât de la adulții care solicită azil, cât și de la copiii cu vârste de peste 6 ani, vorbim inclusiv de date biometrice, amprente digitale și imagini faciale și vor putea fi puse și mențiuni în ceea ce privește riscurile de securitate.

Pactul trebuie acum aprobat oficial de către Consiliul European, iar toate aceste legi se vor aplica după ce vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.