Meszaros Zsombor, criminalul evadat și prins în noaptea de marți spre miercuri, va intra în procedură disciplinară, și va fi cercetat și pentru infracțiunea de evadare. Cel mai probabil, nu va executa însă cu mult peste cei 18 ani pe care îi ispășește.

Meszaros Zsombor, în vârstă de 34 de ani, condamnat definitiv la 18 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor, clasificat în regim de maxima siguranță, a fost capturat în dimineața zilei de 10.04.2024, pe raza municipiului Oradea, de către un echipaj al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. El va fi reîncarcerat în sistemul penitenciar, a transmis Administrația Națională a Pentenciarelor, într-un comunicat.

ANP a arătat și care sunt procedurile legale, după capturarea deținutului:

„În legătură cu fapta săvârșită, administrația Penitenciarului-Spital București-Rahova a informat judecătorul de supraveghere a privării de libertate, fiind totodată sesizat și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București. De asemenea, în ceea ce privește persoana condamnată, se va declanșa procedura disciplinară și, în funcție de rezultatele acesteia, se vor dispune măsurile legale. Reiterăm faptul că părăsirea fără autorizare a mijloacelor de transport este asimilată infracţiunii de evadare şi se pedepseşte conform prevederilor articolului 285 din Codul Penal, cu închisoare de la șase luni la trei ani.”

„Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor și cea a Penitenciarului#Spital București-Rahova mulțumesc pentru sprijin tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Politiei Locale, reprezentanților mass-media, colegilor din penitenciarele din regiunea Bucuresti-Ilfov si Penitenciarele Margineni, Ploiesti, Oradea si Satu Mare, precum și cetățenilor care au oferit informații ce au condus la capturarea deținutului” a mai precizat ANP.

În realitate, legea penală nu le dă posibilitatea judecătorilor să-i aplice o pedeapsă exemplară, arată avocatul Mihai Rapcea. Chiar dacă deținutul Meszaros Zsombor ar primi pedeapsa maximă de trei ani pentru evadare, aceasta nu se adaugă, pur și simplu, pedepsei inițiale de 18 ani, pentru că are posibilitatea să ceară contopirea pedepselor.

„Potrivit legii penale, la contopire, există un spor de pedeapsă obligatoriu, care reprezintă o treime din pedeapsa care se contopește. Până la urmă, se poate cere contopirea, pentru că este o pedeapsă penală ca oricare alta, este o altă faptă săvârșită în recidivă postcondamnatorie, însă se va acorda acest spor obligatoriu, care, în condițiile în care pedeapsa cea mai mare este de 3 ani, sporul de o treime este de un an” a explicat avocatul Mihai Rapcea pentru ȘtirilePROTV.ro

Aceasta, înseamnă că, în final, deținutul evadat riscă 19 ani de închisoare, pedeapsă care și aceasta se poate scădea proporțional dacă va primi drept de muncă, în situația unui regim de detenție cu mai puține restricții.