O nouă ameninţare cibernetică vizează angajaţii cu acces la plăţi, avertizează DNSC.
Frauda „Mesaj de la şef” constă în contactarea telefonică sau prin e-mail a angajaţilor, de către infractori care se prefac a fi superiori ierarhici. Scopul este de a induce în eroare victima şi de a o determina să facă o plată falsă sau un transfer bancar fraudulos.
„Cu o simpla căutare pe internet putem să găsim tot felul de exemple de astfel de tentative în care angajaţii au fost păcăliţi de infractori care au impersonat o persoană din conducerea unei organizaţii. Nu de mult, angajatul unei multinaţionale din Hong Kong a fost păcălit, în timpul unei videoconferinţe, realizate cu ajutorul tehnologiei Deepfake, să efectueze mai multe tranzacţii bancare importante”, transmite DNSC.
ULTIMELE ȘTIRI
Huawei dă în judecată statul român, pentru că nu-l lasă să utilizeze infrastructura 5G. Huawei: „Decizie nu are la bază nicio evaluare obiectivă”
Atenţie la frauda „Mesaj de la şef”. Infractorii cibernetici vizează angajaţii cu acces la plăţi
CEDO va decide dacă lipsa acţiunii guvernelor privind încălzirea globală încalcă drepturile omului
Klaus Iohannis participă joi la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări. Pledoarie pentru îmbunătăţirea conectivităţii strategice regionale
Vezi mai multe articole din categoria tehnologie
Potrivit specialiştilor, un infractor sună sau trimite un e-mail pretinzând că este unul din manageri de top din companie. De obicei, este bine informat cu privire la organizaţie. Cere efectuarea urgentă a unei plăţi, folosind un limbaj persuasiv de tipul „avem încredere în tine / rămâne între noi / eu sunt ocupat acum”.
Deseori, cere ca plata să se facă într-un cont din afara ţării şi chiar a Europei.
De asemenea, cere angajatului să nu respecte procedura obişnuită de autorizare a plăţilor şi se referă la o situaţie sensibilă (control de la autorităţi, achiziţii etc).
Experiţii recomandă respectarea procedurilor interne de autorizare a plăţilor, fără excepţii.