Compania americană LanzaJet, care produce combustibil sustenabil pentru aviație din etanol, a anunțat că intenționează să construiască o a doua fabrică.
Legea privind reducerea inflației (IRA) a avut o „mare influență”, spune Jimmy Samartzis, Directorul Executiv al companiei.
Potrivit datelor CIM actualizate recent, în anul fiscal 2023, guvernul federal a investit aproximativ 34 de miliarde de dolari în energia curată, marea majoritate prin credite fiscale.
În februarie, compania americană LanzaJet, care produce combustibil sustenabil pentru aviație din etanol, a anunțat că intenționează să construiască o a doua fabrică, mai mare, pe teritoriul SUA. Legea privind reducerea inflației (IRA) a avut o „mare influență”, spune Jimmy Samartzis, Directorul Executiv al companiei, scrie BBC.
Cea de-a doua uzină s-ar adăuga la instalația sa din Soperton, Georgia – prima uzină de transformare a etanolului în SAF la scară comercială din lume.
„Avem un peisaj global pe care îl urmărim…[dar] ne-am dublat eforturile de a construi aici, în Statele Unite, datorită creditelor fiscale din IRA și datorită sistemului general de sprijin pe care guvernul SUA l-a pus în aplicare.”
Promulgată de Președintele Biden în august 2022, IRA, împreună cu așa-numita Bipartisan Infrastructure Law (BIL), promulgată în noiembrie 2021, sunt menite, printre altele, să direcționeze miliarde de dolari federali către dezvoltarea energiei curate.
Scopul este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a stimula investițiile private, pentru a încuraja creșterea industriilor și a locurilor de muncă ecologice: o nouă bază pentru economia SUA.
Cu o durată de viață de 10 ani și un cost estimat inițial la 391 de miliarde de dolari, dar care acum se preconizează că va ajunge la peste 1 miliard de dolari – cifra finală nu este cunoscută – IRA oferă credite fiscale noi și mai mari, precum și împrumuturi și garanții de împrumut pentru implementarea de tehnologii de reducere a emisiilor.
Creditele fiscale sunt disponibile pentru companiile care produc energie curată pe plan intern sau care produc pe plan intern echipamentele necesare pentru tranziția energetică, inclusiv vehiculele electrice și bateriile.
Potrivit datelor CIM actualizate recent, în anul fiscal 2023, guvernul federal a investit aproximativ 34 de miliarde de dolari în energia curată, marea majoritate prin credite fiscale.
Investițiile totale în energie curată în SUA în anul calendaristic 2023, inclusiv din surse private și guvernamentale, au atins un nivel record de 239 de miliarde de dolari, în creștere cu 38% față de 2022, potrivit datelor CIM. Investițiile în energie curată în SUA, ca pondere din totalul investițiilor private, au crescut de la 3,7% în trimestrul al patrulea din 2022 la 5% în trimestrul al patrulea din 2023.
Totuși, alții susțin că SUA nu-și pot permite să nu urmeze această cale. Iar scopul programului de împrumuturi este acela de a-și asuma riscuri pentru a ajuta la deblocarea de noi soluții care să se extindă.
Citește și