Al doilea vas cu ajutor umanitar pentru Fâşia Gaza este pregătit pentru o plecare iminentă din Cipru, după ce vineri în enclava palestiniană au ajuns 200 de tone de alimente la bordul unei nave a organizaţiei neguvernamentale spaniole Open Arms.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe cipriot, Theodoros Gotsis, a indicat că nava ‘Jennifer’ este pregătită să plece ”astăzi (sâmbătă) sau mâine (duminică)” cu destinaţia Fâşia Gaza, potrivit AFP şi Reuters.

ONU se teme de o foamete generalizată în enclava palestiniană, unde de cinci luni se desfăşoară un conflict militar între Israel şi mişcarea islamistă Hamas.

Vasul cu ajutor umanitar, ce are la bord 240 de tone de ajutor umanitar, va folosi culoarul maritim cu plecare din portul cipriot Larnaca, traseu utilizat prima dată de nava omonimă a organizaţiei Open Arms pentru a livra 200 de tone de alimente furnizate de organizaţia neguvernamentală americană World Central Kitchen.

Războiul dintre Israel şi mişcarea Hamas a izbucnit după atacul terorist efectuat în 7 octombrie de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când aproximativ 1.160 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră de amploare, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza.

Conform autorităţilor sanitare din Fâşia Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat până acum cu peste 31.500 de morţi în rândul palestinienilor.