Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, luni, un proiect de rezoluție care solicită încetarea focului în Fâșia Gaza, evitând un veto din partea marilor puteri, arată The Guardian.

Știrea este în curs de actualizare!

Încercările anterioare de adoptare a unei rezoluții s-au confruntat cu numeroase obstacole, după ce SUA, China și Rusia și-au folosit dreptul de veto, iar SUA s-au abținut.

Pentru prima dată, Consiliul de Securitate al ONU a votat în favoarea unui apel la încetarea focului în Gaza, după ce SUA s-au abținut, în loc să își folosească dreptul de veto, așa cum a făcut-o în alte ocazii. De asemenea, Rusia și China s-au opus anterior.

Rezoluția care a trecut a fost redactată de cei 10 membri aleși în consiliu și a fost propusă în sală de reprezentantul Mozambicului.

Rusia a încercat să amendeze textul prin restabilirea unui proiect anterior care includea cuvântul „permanent”, dar încercarea a eșuat.

14 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea rezoluției, în timp ce SUA s-au abținut.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amenințat anterior că va anula o delegație planificată la Washington dacă SUA nu își exercită dreptul de veto.

Abținerea exercitată de SUA marchează o ruptură cu guvernul Netanyahu, reflectând frustrarea tot mai mare de la Washington față de insistența sfidătoare a premierului israelian de a continua atacul de la Rafah și față de împiedicarea continuă a livrărilor de ajutor umanitar de către Israel.

Pe de altă parte, rezoluția cere o încetare temporară a focului în timpul restului lunii sfinte musulmane Ramadan și adaugă faptul că aceasta ar trebui să ducă la o „încetare durabilă și sustenabilă a focului”.

Luni dimineață, în ultimul moment, SUA au cerut un amendament care să adauge o condamnare a Hamas pentru atacul asupra Israelului din 7 octombrie, ceea ce a dus la o strângere urgentă a diplomaților în sală, dar au renunțat la această cerere când a devenit clar că amendamentul va întâmpina rezistență.