Schimbarea regulilor este luată în considerare după cazul foarte mediatizat al Simonei Halep, care a revenit marţi la Miami Open cu un wildcard, după ce interdicţia de dopaj de patru ani a româncei a fost redusă la nouă luni de către cea mai înaltă instanţă sportivă.

Spre deosebire de cazurile de accidentări grave sau de concediu de maternitate, jucătorii interzişi pentru infracţiuni de dopaj nu beneficiază în prezent de clasament protejat la revenire şi sunt adesea nevoiţi să îşi refacă întreaga carieră de la zero.

ULTIMELE ȘTIRI

Oamenii de știință au reușit să elimine HIV-ul din celulele infectate, folosind tehnologia Crispr, premiată cu Nobel

Cel mai mare producător de muniţii din Europa: UE are nevoie de un Iron Dome, similar cu cel din Israel

De ce zboară, zilele acestea, avioanele la înălţimi mici pe teritoriul României? Explicaţia MApN

S-a stins Dumitru “Take” Macri, primul român nominalizat la “Balonul de Aur”

Vezi mai multe articole din categoria sport

„Am început un proces de revizuire a acestei reguli, deoarece credem că este oportun să o luăm în considerare”, a declarat un purtător de cuvânt al WTA pentru Reuters prin e-mail.

„Calendarul precis pentru orice potenţială schimbare a regulii şi implementarea ulterioară a acesteia va depinde de feedback-ul primit de la membrii noştri.”

Câştigătoare de Grand Slam la Wimbledon şi Roland Garros, Halep a fost suspendată în octombrie 2022, după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat – un medicament interzis care stimulează producţia de globule roşii – la US Open-ul din acel an.

Jucătoarea de 32 de ani a mai fost acuzată de o altă infracţiune anul trecut, din cauza unor nereguli în paşaportul său biologic al sportivilor, o metodă concepută pentru a monitoriza diferiţi parametri sanguini în timp pentru a descoperi un potenţial dopaj.

Dar Halep, care a negat cu tărie acuzaţiile care i se aduc, a fost autorizată să revină în activitate după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis că suspendarea sa ar trebui redusă la nouă luni, o perioadă pe care o executase deja.

Ea a fost învinsă miercuri cu 1-6, 6-4, 6-3 de spaniola Paula Badosa în runda inaugurală de la Miami.

Deocamdată, Halep, care nu este clasată, va trebui să se bazeze pe wildcard-uri pentru a participa la cele mai mari turnee, dar acest lucru s-ar putea să nu se dovedească prea dificil pentru fostul număr unu mondial, care se afla în top 10 înainte de suspendare.

Cu toate acestea, britanica Tara Moore, fostul număr unu mondial la dublu, a declarat la începutul acestei luni pe X, fostul Twitter, că s-ar putea să îi fie mai greu să îşi relanseze cariera după ce a fost exonerată de încălcarea regulilor antidoping.

„Este grozav că @Simona_Halep reuşeşte să se repună pe picioare atât de repede. Păcat că nu este la fel pentru mine şi pentru alte jucătoare care au fost exonerate şi care nu sunt atât de sus pe totem”, a spus Moore, care se afla pe locul 77 în carieră la dublu în iunie 2022, când a fost forţată să se retragă din activitate timp de 19 luni după ce a picat un test antidoping.

„WTA are nevoie de o regulă conform căreia, dacă o jucătoare este găsită nevinovată sau neglijentă, să primească cel puţin o protecţie (în clasament)”, a adăugat jucătoarea de 31 de ani, care a fost exonerată de dopaj în decembrie anul trecut, după ce a dovedit că sursa testului său pozitiv a fost carnea contaminată.

Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (PTPA) a salutat demersul WTA de a lua în considerare o modificare a regulilor.

„Timpul şi oportunităţile pierdute nu pot fi niciodată recuperate pe deplin”, a declarat directorul executiv al PTPA, Ahmad Nassar.

„Prin urmare, PTPA susţine ca jucătorii exoneraţi de infracţiuni de dopaj să fie eligibili pentru un clasament special la revenirea lor în circuit.

„Am solicitat o astfel de regulă în trecut şi salutăm luarea ei în considerare acum.”