Premieră în justiția din România. O parte din banii confiscați de la infractorii condamnați vor ajunge la organizațiile neguvernamentale care protejează victimele grupărilor de crimă organizată sau ale violenței domestice.
De împărțirea sutelor de mii de euro se va ocupa agenția Ministerului Justiției care administrează bunurile sechestrate în anchetele penale. Banii trebuie cheltuiți exclusiv în interesul celor care au avut de suferit.
”Au început certurile, scandalurile, geloziile!
O palmă și un picior deja la mine nu mai era bătaie!
Am văzut de la ochi scoși, la deget tăiate!”.
Agenția Ministerului Justiției care administrează banii și bunurile sechestrate în anchetele penale a decis să finanțeze protecția victimelor infracțiunilor aflate în grija ONG-urilor. Organizațiile vor primi o parte din banii confiscați de instanțele de judecată prin deciziile de condamnare.
Cornel Călinescu, director ANABI: ”Circuitul este simplu. Luăm de la infractori, readucem în societate și readucem în special la persoane care au fost prejudiciate de săvârșirea de infracțiuni. Vorbim în special de victimele infracțiunilor grave: traficul de persoane, criminalitate organizată, infracționalitate cu violență. Pe lângă repararea obținută în instanță printr-o hotărâre dreaptă care stabilește că a săvârșit o infracțiune, acoperă și această dimensiune financiară a prejudiciului suferit de către victimă”.
Anual, mii de victime ale infracțiunilor, în marea lor majoritate comise cu violență, ajung în centre de protecție. Alături de femei abuzate, primesc îngrijire și copiii lor.
Valentina Cozorici, organizație de protecție a victimelor: ”Este foarte costisitor cu educația copiilor, pentru că ei imediat trebuie integrați în grădinițe, în școli, au nevoie pentru că victima pleacă de acasă, de cele mai multe ori cu documentele, dacă reușește să își ia actele de identitate ale ei și ale copiilor și cu maximum un rucsăcel cu două-trei hăinuțe. E tot cu ce pleacă victima și prin intermediul centrului nostru, cumva începe să clădească o nouă viață”.
Organizațiile neguvernamentale specializate în protecția victimelor au la dispoziție o lună de zile să intre în cursa pentru fondurile provenite din confiscări.
Doar pentru a doua jumătate a acestui an, Agenția de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate pune la bătaie granturi în valoare de 360.000 de euro. Cu acești bani, cele șase organizatii neguvernamentale câștigătoare pot asigura protecția a zeci, poate sute de victime ale crimei organizate sau violenței în familie.
Pentru nevoi urgente, cum ar fi hrana, cazare și medicamente, victimele infracțiunilor primesc fonduri și de la Ministerul Justiției. Banii sunt plătiți sub forma unor vouchere electronice, numai cu acordul instanțelor de judecată.